Jan van Tongeren

Stilleven met witte vaas


Stilleven met witte vaas

Interieur met kachel


Interieur met kachel

Stilleven met rieten stoel


Stilleven met rieten stoel

Stilleven met rode bus


Stilleven met rode bus

Stilleven met blauwtinten


Stilleven met blauwtinten

Jan van Tongeren, ongewoon alledaags

Jan van Tongeren (1897-1991) is een echte 20e-eeuwse realist, die neigde naar het magisch realisme. Hij studeerde aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijs te Amsterdam en combineerde zijn werk als kunstschilder met een baan als leraar tekenen en schilderen.

Zijn werken in olieverf bestaan grotendeels uit stillevens, hoewel bijvoorbeeld ook diverse landschappen van hem bekend zijn, vooral uit het einde van zijn leven. Voor het genre van de stillevens gebruikte hij meestal alledaagse gebruiksvoorwerpen, die hij vaak in een ongebruikelijke situatie plaatste. Veel aandacht ging uit naar de juiste compositie, waarbij Jan van Tongeren vaak gebruikt maakte van pastelachtige kleuren. Hij wordt dan niet voor niets “componist van kleurvlakken” genoemd. Jan van Tongeren heeft zijn leven lang gezocht naar het evenwicht tussen traditie en vernieuwing. Hij voelde zich zodoende het meest thuis bij een weg van geleidelijkheid.

 

 

Techniek

Als je goed naar de werken van Jan van Tongeren kijkt valt direct de precieze weergave op. Zijn heel verstilde werken roepen een sfeer van bezinning op. Compositie, dieptewerking, vlakverdeling en kleur zijn kenmerkend voor zijn oeuvre.  Ook de achtergrond, die vaak uit diverse vlakken is opgebouwd, versterken het beeld en maken het werk van Jan van Tongeren zeer karakteristiek.

Jan van Tongeren begin ieder schilderij met nadenken over het kleurkarakter en de sfeer die het moest oproepen. Daarbij koos hij alledaagse voorwerpen en ging op zoek naar de perfecte compositie. Hij maakte hiervan kleine schetsjes en projecteerde deze op doek. Vervolgens kleurde hij deze contouren in en vulde gelijktijdig de overgebleven vlakken op. Daarna schraapte hij met een paletmes er zoveel mogelijk verf af, zodat een hele dunne laag overbleef. Met een hele fijne penseelstreek werkte hij het schilderij af.

 

Werken te koop

Wij hebben altijd meerdere werken van Jan van Tongeren in onze collectie. Bent u geïnteresseerd, neem dan vrijblijvend contact op met Westeneng Fine Art