Maurits Cornelis Escher

Denkt u aan een baanbrekende kunstenaar, dan denkt u aan M.C. Escher. De Nederlandse kunstenaar maakte kunstwerken die onze ideeën over wat mogelijk is uitdagen en ons aanzetten tot nieuwe perspectieven. Zijn breinbrekende kunstwerken hebben bewonderaars over de hele wereld gekregen en velen vinden inspiratie in Eschers unieke visie. Bij Westeneng Fine Art zijn we dan ook trots dat we de kunst van deze meester aan u mogen aanbieden. 

Drie bollen


Drie bollen

Boven en Onder


Boven en Onder

Orde en chaos


Orde en chaos

Drie werelden


Drie werelden

Corsica, Calanche van Piana


Corsica, Calanche van Piana

Tijdelijke Academie Eindhoven


Tijdelijke Academie Eindhoven

Andere wereld


Andere wereld

Het leven van Escher

Maurits Cornelis Escher, geboren in 1898 te Leeuwarden, was een grafisch kunstenaar en illustrator die beroemd werd vanwege zijn illusoire werken. Ondanks de wens van zijn ouders om architect te worden, had Escher van jongs af aan een passie voor tekenen. Later vertrok hij meerdere keren naar Italië, het land van grote kunstenaars zoals Da Vinci, Botticelli en Michelangelo. Ook bezocht hij het Alhambra in Spanje, waar hij geïnspireerd raakte door de tegels met doorlopende patronen. Hier deed hij inspiratie op voor zijn houtsneden en litho’s. Na een succesvolle carrière overleed hij in 1972 op 73-jarige leeftijd in Hilversum. 

De perfecte samenkomst van geometrie en wiskunde

Escher is vooral bekend om zijn grillige tekeningen en optische illusies, maar zijn werk biedt zoveel meer dan dat. Als u beter kijkt, ziet u hoe Eschers werk wiskunde, kunst en filosofie op een unieke manier combineert. 

Vlakvullingen

Escher gebruikte veelvlakken en symmetrische vormen om vlakvullingen te maken: patronen van zich herhalende vormen die een vlak volledig kunnen vullen zonder gaten of overlappingen. De vlakvulling was eigenlijk de kern van zijn kunstenaarschap. Hij bleef hier steeds naar terugkeren. 

Mix tussen werkelijkheid en fantasie

In plaats van alleen werken te maken met optische illusies of geometrische patronen, combineerde Escher beide samen om iets unieks te creëren - een mix tussen werkelijkheid en fantasie die verder reikt dan het menselijk oog kan zien. Zijn wiskundige sculpturen waren anders dan alle andere en lieten een indrukwekkende erfenis achter in de kunstgeschiedenis die nog steeds van invloed is.

De techniek van Escher

Escher was buitengewoon precies in zijn werk. Na aanvankelijk alleen de houtsnedetechniek te hebben gebruikt, begon Escher al snel te experimenteren met lithografie en zich verder te verdiepen in de houtsnede, waarbij hij als grafisch kunstenaar speelde met perspectief en ruimte. In zijn prenten is vaak een duidelijk wiskundig element te herkennen. Zijn grafische experimenten omvatten verschillende elementen, waaronder spiegelreflectie, aaneengesloten vlakvullingen en dat alles vaak in combinatie met wit en zwart - of beter gezegd donker en licht. De meeste prenten van Escher zijn dan ook niet in kleur.

Eschers wonderbaarlijke werken

Escher was een meester in het maken van beelden met een ongelooflijk perspectief. Ook in zijn bekende werk Relativiteit verbindt hij verschillende ruimtes die eigenlijk niet samen kunnen gaan. De prent met meerdere trappen en niveaus tart de wetten van de zwaartekracht. In de houtsnede Waterval tart hij ook de logica en wetenschap. In dit werk stroomt een waterval omhoog. De verborgen deuren en ramen in het landschap benadrukken Eschers vaardigheid om meerdere perspectieven in één kunstwerk te combineren. 

Een van zijn beroemdste werken is Dag en Nacht, een houtsnede uit 1938 waarop een abstract landschap met vogels te zien is. De afbeelding is opgebouwd uit kleine vierkantjes die in elkaar overvloeien, waardoor er een illusie van beweging ontstaat.

Grote invloed op de kunstwereld en wetenschap

Eschers werk heeft een grote invloed gehad op de kunstwereld en daarbuiten. Zijn stijl is terug te vinden in moderne kunst, grafisch ontwerp en zelfs in architectuur. Zijn werken zijn nog steeds populair en worden vaak tentoongesteld in musea over de hele wereld. Zijn werk is nog steeds actueel en tijdloos en herinnert ons eraan dat er altijd iets nieuws te ontdekken valt. Zijn kunst daagt ons uit om anders te denken en moedigt ons aan om grenzen te verleggen en ons op onze eigen manier uit te drukken.

Daarnaast heeft Escher een grote invloed gehad op de wetenschap en de wiskunde. Zijn werken laten zien hoe complexe wiskundige principes op een visuele en toegankelijke manier kunnen worden weergegeven.

Escher in het Paleis

In Den Haag bevindt zich Escher in het Paleis. Hier vindt u ruim 120 werken van Escher. Ook het spectaculaire werk Metamorfose III kunt u hier bewonderen. Naast de beroemde prenten is ook vroeg werk te zien. Van studietekeningen van Moorse mozaïeken tot Italiaanse landschappen. 

Escher en Westeneng Fine Art

Bent u geïnteresseerd in het werk van Maurits Cornelis Escher? Bij Westeneng Fine Art vindt u verschillende wonderlijke werken van Escher. Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbare werken. Wilt u de wonderlijke werken van Escher eerst van dichtbij bekijken? Maak een afspraak en kom bij ons langs. U bent van harte welkom op maandag t/m zaterdag. We adviseren u graag over het prachtige werk dat u aan uw collectie wilt toevoegen.