Maurits Cornelis Escher

Boven en Onder


Boven en Onder

Orde en chaos


Orde en chaos

Drie werelden


Drie werelden

Corsica, Calanche van Piana


Corsica, Calanche van Piana

Zon en maan


Zon en maan

Tijdelijke Academie Eindhoven


Tijdelijke Academie Eindhoven

Andere wereld


Andere wereld

Maurits Cornelis Escher, een andere werkelijkheid

Aan het einde van de 19e eeuw werd Maurits Cornelis Escher (1898-1972) geboren in Leeuwarden. Net als tijdgenoten van hem, zoals Jan Mankes en Dick Ket, wordt zijn leven gestempeld door een broze gezondheid. Al op jonge leeftijd maakte hij de keuze om zich verder te ontwikkelen in de grafische richting, mede op advies van zijn leraar Samuël Jessurun de Mesquita. Na het voltooien van zijn opleiding in Haarlem aan de school voor bouwkunde, versierende kunsten en kunstambachten trekt hij vaak naar het zuiden van Europa, zoals Spanje, Italië en Zwitserland. Hier ontmoet Escher de Zwitserse Jetta Umiker, waarmee hij in 1924 in het huwelijk treedt en in Rome gaat wonen. Vanuit zijn woonplaats houdt Escher lange wandeltochten door andere delen van Italië, zoals de Abruzzen en Corsica. Na voor korte tijd in enkele andere landen te hebben gewoond keert Escher in 1941 terug in Nederland.

Met zijn litho’s en houtsneden is Escher inmiddels wereldberoemd geworden, hoewel dit enige tijd heeft geduurd. Vanaf de twintiger jaren van de vorige eeuw exposeerde hij regelmatig, waarbij de nadruk lag op realistische Italiaanse landschappen. Deze werden door Escher in een kleine oplage verkocht. Eind jaren dertig veranderden zijn prenten en ging de fantasie een steeds belangrijker rol spelen. Deze fantasierijke landschappen, zoals de bekende houtsnede Dag en Nacht uit 1938, werden zeer geliefd. Als gevolg hiervan brak Escher na de Tweede Wereldoorlog echt door. Naast prenten hield Escher zich ook bezig met ex librissen en boeken, zoals de overbekende Regelmatige Vlakverdeling uit 1957.

Techniek

In zijn werk was Escher zeer nauwkeurig. Na aanvankelijk eerst alleen de houtsnedetechniek te gebruiken, ging Escher ook al vrij snel lithograferen en zich bezig houden met een verdere verfijning van de houtsnede, de houtgravure. Als grafisch kunstenaar speelde hij met perspectief en ruimte; ook een duidelijk wiskundig element is vaak in zijn prenten terug te vinden.  Bij zijn grafische experimenten zijn diverse elementen te herkennen, zoals spiegelwerking, het construeren van aaneengesloten vlakvullingen, het toepassen van kringlopen, en dat alles vaak in combinatie met wit en zwart of beter gezegd donker en licht. De meeste prenten van Escher zijn dan ook niet in kleur.

 

Werken te koop

Vanwege de grote bekendheid van Escher als Hollandse kunstenaar mag een museum natuurlijk net ontbreken. Voor een kennismaking met het werk en leven van Escher is een bezoek aan Escher in het Paleis in Den Haag zeer aan te bevelen. Door zijn unieke werkwijze en herkenbaarheid zijn er veel verzamelaars van Escher over de hele wereld; naast Nederland  bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten en Japan. Diverse werken van Escher zijn bij ons te koop, waaronder de eerdergenoemde Dag en Nacht. Bent u geïnteresseerd in werk van Escher, neem dan vrijblijvend contact op met Westeneng Fine Art.