Jannes de Vries

Jannes de Vries (1901-1986) was een Nederlandse kunstenaar en tevens lid van Kunstkring De Ploeg. In zijn werken ziet u zijn fascinatie voor de ruimte en het licht terug. In zijn latere werken komt een expressionistische dynamiek naar boven, waardoor hij omschreven kan worden als een Ploegschilder van het laatste uur. Bij Westeneng Fine Art bieden wij u met trots de werken van Jannes de Vries aan.

Johannahoeve bij Loppersum


Johannahoeve bij Loppersum

Zuiderhaven Groningen


Zuiderhaven Groningen

Het leven van Jannes de Vries

Jannes de Vries werd geboren in 1901 in Meppel. Zijn ouders waren eigenaar van het hotel-café ‘De Energie’. Ondanks zijn artistieke talent, zagen zijn ouders weinig in een carrière als schilder. Daarom begon De Vries met werken bij een advocatenkantoor. Door deze baan kon hij het toelatingsexamen voor de Normaalschool voor Tekenleraren in Amsterdam doen. Zo vertrok hij in 1920 naar Amsterdam om daar de opleiding te volgen.

In 1923 vertrok Jannes de Vries naar Parijs en volgde daar een traditionele klassieke opleiding. Daarnaast studeerde hij ook aan de Académie Colarossi. In 1924 vertrok hij naar Tunis. Sindsdien was Noord-Afrika een favoriete bestemming voor De Vries. Hij haalde de inspiratie voor zijn werken dan ook graag uit Noord-Afrika, maar ook Frankrijk, Italië, Zwitserland en het Groninger landschap. In 1986 overleed hij in Groningen. 

De Ploeg

Nadat De Vries terugkwam van zijn reis naar Tunis, werd hij lid van Kunstkring De Ploeg. In 1926 werd hij zelfs de voorzitter. Toch voelde De Vries zich een vreemde vogel in het gezelschap en besloot hij zijn lidmaatschap op te zeggen. Later werd hij weer lid van De Ploeg. In deze tijd werd zijn werk juist gekenmerkt door de expressionistische stijl en kleuren. 

De techniek van De Vries

Jannes de Vries was een kunstenaar met een eigen stijl. Hij schilderde vaak landschappen, waaronder landschappen in Noord-Afrika en het Groninger landschap. Maar ook stadsgezichten van bijvoorbeeld de stad Groningen vindt u terug in zijn oeuvre. De Vries dateerde zijn werk vaak op de voorkant van het schilderij. 

De Vries nam vaak eerst het landschap in zich op, waarna hij het vervolgens in zijn atelier uitwerkte. Zo stelde hij zelf dat hij het ‘geziene’ in zich moest laten groeien. Hij kwam nog wel vaak met bergen notities in zijn atelier, maar hield zich vooral vast aan zijn opgedane impressies. Hij werkte zijn impressies uit in aquarellen of met olieverf. 

De Vries bij Westeneng Fine Art

Wilt u in het bezit komen van werk van Jannes de Vries? Dan bent u bij Westeneng Fine Art aan het goede adres. Wij hebben meestal meerdere werken van De Vries in onze collectie. Bent u geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op met Westeneng Fine Art. Ook bent u van maandag t/m zaterdag van harte welkom om ons op afspraak te bezoeken.