Henk Helmantel

Donatuskerk te Leermens


Donatuskerk te Leermens

Stilleven met rode doos


Stilleven met rode doos

Rode ton


Rode ton

Stilleven met schilders-attributen


Stilleven met schilders-attributen

Stilleven met citroenen


Stilleven met citroenen

Maak kennis met Henk Helmantel: kunstenaar van licht en stilte

De wieg van Henk Helmantel (1945) stond in het prachtige plaatsje Westeremden, ten noordoosten van de stad Groningen. Nog steeds woont, leeft en werkt Henk daar, samen met zijn vrouw Babs. Bekend als één van de meest gerespecteerde hedendaagse Nederlandse schilders, heeft Helmantel een stijl ontwikkeld die een emotionele band met de natuur omvat en een ode is aan de Schepper. Bij Westeneng Fine Art zijn we dan ook bijzonder trots dat we de kunst van deze kunstenaar aan u mogen aanbieden.

De mooiste schilderijen van Henk Helmantel te koop

Bent u opzoek naar een schilderij van Henk Helmantel? Bij ons kunt u verschillende schilderijen van Henk Helmantel kopen. Onze collectie bestaat altijd uit meerdere werken van Helmantel en zijn te bekijken via de website of te bezichtigen op locatie.

Wat maakt Henk Helmantel uniek? 

Wat maakt Henk Helmantel zo bijzonder? In tegenstelling tot wat velen denken, is Helmantel geen fijnschilder, maar met zijn grove kwasten speelt hij met het noorderlicht dat altijd van rechts komt. In zijn schilderijen herken je aan de ene kant de bekende 17e-eeuwse kunstenaars als Rembrandt en Vermeer, maar laat hij zich ook beïnvloeden door bekende 20e-eeuwse kunstenaars zoals Piet Mondriaan en Dick Ket. Helmantel is een echte hedendaagse realist. In al die realistische voorstellingen valt de stilte gewoon op je, een ode aan het omringende landschap. De combinatie van licht en kleur, van stilte en aandacht voor detail, maken de schilderijen van Helmantel als hoogtepunten binnen het Hedendaags Realisme en een lust voor het oog. 

De carrière van Helmantel in vogelvlucht

De carrière van Helmantel heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen en tegenwoordig wordt hij beschouwd als een belangrijke hedendaagse Nederlandse kunstenaar. Mede vanwege zijn grote bekendheid vinden zijn werken aftrek bij musea, bedrijven en particulieren over vele landen van ons continent. De kunst van Helmantel is geprezen door zowel kunstliefhebbers als critici, waarbij velen zijn vermogen om emotie en sfeer in zijn werken te vangen prijzen. 

De techniek van Henk Helmantel 

Compositie en dieptewerking zijn voor Helmantel twee zeer belangrijke zaken. Ten eerste worden voor zijn stillevens de alledaagse voorwerpen met veel zorg uitgekozen. Daarbij zit voor de kunstenaar de schoonheid niet in het perfecte, maar juist in het doorleefde. Daarna worden deze voorwerpen, met aandacht voor de onderlinge kleuren, heel zorgvuldig gerangschikt op de tafel voor hem. Pas als deze compositie geheel in balans is met elkaar, kan de uitwerking beginnen. Hierin verschillen de stillevens van de kerkinterieurs. Bij deze laatste maakt Helmantel ter plekke een tekening op papier, voorzien van aantekeningen over kleur, licht en schaduw.

Als de compositie geheel perfect is, maakt hij een potloodtekening. Daarna volgt het schilderen met olieverf in drie of vier fases, van een eerste fase met gebruik van alle benodigde kleuren tot de laatste fase om tot een volledig afgerond geheel te komen; denk aan de juiste stofuitdrukking en het juiste licht. 

Het Henk Helmantel Museum 

Wist u dat de kunstenaar Henk Helmantel zijn eigen museum heeft gewijd aan zijn kunstwerken? Het Henk Helmantel Museum werd in 1985 geopend in Westeremden. Maar wat kunt u verwachten wanneer u aan dit museum een bezoek brengt? Het herbergt schilderijen gemaakt door Helmantel zelf, alsmede een deel van zijn vroeg-middeleeuwse verzameling. Ook is er werk van vele andere kunstenaars te vinden. U vindt er ieder jaar in het expositie gedeelte een prachtige tentoonstelling. 

Helmantel en Westeneng Fine Art

Wij zijn trots dat het prachtige werk van deze kunstenaar te verkrijgen is bij Westeneng Fine Art. Bent u geïnteresseerd in één van de kunstwerken van Helmantel? Neem dan contact met ons op door middel van het contactformulier in te vullen. We zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen! Heeft u verder nog vragen? Twijfel ook dan niet om contact met ons op te nemen, we geven u graag advies!