Henk Helmantel

De wieg van Henk Helmantel (1945) stond in het prachtige plaatsje Westeremden, ten noordoosten van de stad Groningen. Vanaf zijn twaalfde besloot Henk dat hij kunstschilder wilde worden. Sindsdien is Helmantel bekend als één van de meest gerespecteerde hedendaagse Nederlandse schilders. Helmantel geeft zijn onderwerpen op een realistische manier weer. Zijn inspiratie haalt hij uit eenvoudige gebruiksvoorwerpen, uit vruchten en groenten en middeleeuwse kerken en kloosters. Helmantel heeft een stijl ontwikkeld die een emotionele band met de natuur omvat en een ode is aan de Schepper. Bij Westeneng Fine Art zijn we bijzonder trots dat we de kunst van Henk Helmantel aan u mogen aanbieden. 

Limburgse boerderij


Limburgse boerderij

Stilleven met rode doos


Stilleven met rode doos

Rode ton


Rode ton

Stilleven met schilders-attributen


Stilleven met schilders-attributen

Stilleven met citroenen


Stilleven met citroenen

De carrière van Helmantel in vogelvlucht

Toen Henk Helmantel twaalf jaar oud was, besloot hij dat hij kunstschilder wilde worden. Daarom bezocht hij van 1961 tot 1965 de kunstacademie Minerva in Groningen. Hier ontwikkelde hij zijn stijl, die is geïnspireerd door bekende kunstenaars uit de 17e eeuw, verder. Al vanaf 1967 vonden er tentoonstellingen van Helmantel plaats in Nederland. In Westeremden vindt u het Museum Helmantel, waar verschillende werken uit eigen collectie tentoongesteld staan. 

Wat maakt Henk Helmantel uniek? 

In zijn schilderijen herkent u aan de ene kant bekende 17e-eeuwse kunstenaars als Rembrandt en Vermeer, maar u ziet ook altijd zijn kenmerkende stijl terug. Zo geeft hij voorwerpen en interieurs niet alleen realistisch weer, hij transformeert alledaagse dingen ook in schatten. Zijn stillevens en kerkinterieurs worden daarom nationaal én internationaal geroemd. 

De techniek van Henk Helmantel 

Compositie en dieptewerking zijn voor Helmantel twee zeer belangrijke zaken. Zo worden de voorwerpen in zijn stillevens met veel zorg uitgekozen. Er ontstaat een evenwichtige compositie van kleuren en vormen. Helmantel geeft zijn voorwerpen zo realistisch mogelijk weer. Zijn aandacht voor licht, stofuitdrukking en spiritualiteit zorgen ervoor dat hij zijn voorwerpen boven het alledaagse uit tilt. 

Het Henk Helmantel Museum 

Wist u dat de kunstenaar Henk Helmantel zijn eigen museum heeft gewijd aan zijn kunstwerken? Het Henk Helmantel Museum werd in 1985 geopend in Westeremden. Maar wat kunt u verwachten wanneer u aan dit museum een bezoek brengt? Het herbergt schilderijen gemaakt door Helmantel zelf, alsmede een deel van zijn vroeg-middeleeuwse verzameling. Ook is er werk van vele andere kunstenaars te vinden. U vindt er ieder jaar in het expositie gedeelte een prachtige tentoonstelling. 

Helmantel en Westeneng Fine Art

Wij zijn trots dat het prachtige werk van deze kunstenaar te verkrijgen is bij Westeneng Fine Art. Bent u geïnteresseerd in één van de kunstwerken van Helmantel? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen. We zullen dan zo snel mogelijk bij u terugkomen! Heeft u verder nog vragen? Twijfel ook dan niet om contact met ons op te nemen, we geven u graag advies.