Henk Helmantel

Henk Helmantel, kunstenaar van licht en stilte

De wieg van Henk Helmantel (1945) stond in het prachtige plaatsje Westeremden, ten noordoosten van de stad Groningen. Nog steeds woont, leeft en werkt Henk daar, samen met zijn vrouw Babs, in de prachtige voormalige pastorie met uitzicht op de Andreaskerk, trouw aan zijn geboortegrond. Op deze hooggelegen wierde komen zijn stillevens en kerkinterieurs tot stand en worden ze tentoongesteld. Als dank aan God de Schepper, waarvan hij de talenten ontvangen heeft om dit ambacht uit te oefenen.

In tegenstelling tot wat velen denken is Helmantel geen fijnschilder, maar met zijn grove kwasten speelt hij met het noorderlicht, dat altijd van rechts komt. In zijn schilderijen herken je aan de ene kant de bekende 17e-eeuwse kunstenaars als Rembrandt en Vermeer, maar laat hij zich ook beïnvloeden door bekende 20e-eeuwse kunstenaars zoals Piet Mondriaan en Dick Ket. Helmantel is een echte hedendaagse realist, die zijn opleiding heeft genoten aan de Academie Minerva in Groningen. In al die realistische voorstellingen valt de stilte gewoon op je, een ode aan het omringende landschap. De combinatie van licht en kleur, van stilte en aandacht voor detail, maken de schilderijen van Helmantel als hoogtepunten binnen het Hedendaags Realisme en een lust voor het oog.  Helmantel zou het als gelovig christen kunnen zeggen: “Het oog wordt niet verzadigd van zien” (Prediker 1:8).

 

Techniek

Compositie en dieptewerking zijn voor Helmantel twee zeer belangrijke zaken. Eerst worden voor zijn stillevens de alledaagse voorwerpen met veel zorg uitgekozen. Daarbij zit voor de kunstenaar de schoonheid juist niet in het perfecte, maar in het doorleefde. Daarna worden deze voorwerpen, met aandacht voor de onderlinge kleuren, heel zorgvuldig gerangschikt op de tafel voor hem. Pas als deze compositie geheel in balans is met elkaar, kan de uitwerking beginnen. Hierin verschillen de stillevens van de kerkinterieurs. Bij deze laatste maakt Helmantel ter plekke een tekening op papier, voorzien van aantekeningen over kleur, licht en schaduw. Als de compositie geheel perfect is, maakt hij op een masonite-paneel, voorzien van een dunne laag grondverf, een potloodtekening. Daarna volgt het schilderen met olieverf in drie of vier fases, van een eerste fase met gebruik van alle benodigde kleuren tot een laatste fase om tot een volledig afgerond geheel te komen; denk aan de juiste stofuitdrukking en het juiste licht.

 

Werken te koop

Werken van Helmantel uit zijn eigen collectie worden regelmatig geëxposeerd, zowel in zijn eigen museum als in veel andere musea in binnen- en buitenland.  Bent u geïnteresseerd in werk van Henk Helmantel, neem dan vrijblijvend contact op met Westeneng Fine Art. Wij hebben altijd meerdere werken in onze collectie, waarvan een deel op onze site afgebeeld staat.

Stilleven met schilders-attributen


Stilleven met schilders-attributen

Boekstilleven met twee flessen       


Boekstilleven met twee flessen       

Stilleven met Romeins glas


Stilleven met Romeins glas

Stilleven met appels en vazen


Stilleven met appels en vazen

Kerkinterieur


Kerkinterieur

Stilleven met citroenen


Stilleven met citroenen