Johan Barthold Jongkind

Johan Barthold Jongkind was een beroemde Nederlandse schilder en kunstenaar uit de 19e eeuw. Hij was een belangrijke vertegenwoordiger van het impressionisme en wordt vaak beschouwd als één van de vaders van het Franse impressionisme. Zijn werk was van grote invloed op de ontwikkeling van de Franse schilderkunst en hij wordt nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schilders uit de 19e eeuw.

Zijn schilderijen kenmerken zich door een vrije penseelstreek en het gebruik van heldere kleuren, waarmee hij het licht en de atmosfeer van een specifiek moment wist vast te leggen.

Schepen bij Rouen


Schepen bij Rouen

Frans landschap


Frans landschap

Landschap rond Nevers


Landschap rond Nevers

Kalkhaven van Dordrecht


Kalkhaven van Dordrecht

Kanaal door Brussel


Kanaal door Brussel

Riviergezicht


Riviergezicht

De levensloop van Jongkind

Jongkind werd geboren in 1819 in het Twents dorp Lattrop. Hij begon hier al op jonge leeftijd met het tekenen en schilderen van de wereld om hem heen. In 1845 werd Jongkind aangeprezen bij de Franse kunstschilder Eugène Isabey, die hem uitnodigde om in zijn atelier in Parijs te komen werken. 

Jongkind bracht daarna het grootste deel van zijn leven door in Frankrijk, waar hij de 22-jarige Claude Monet ontmoette. Monet zag Jongkind als een mentor die hem leerde met licht te componeren. In deze tijd was Jongkind ook lid van de School van Barbizon. 

Jongkind kreeg helaas ook te maken met persoonlijke problemen, zoals financiële tekorten en alcoholisme. Hij overleed uiteindelijk in armoede en vergetelheid in 1891. Niettemin wordt zijn werk vandaag de dag nog steeds gewaardeerd om zijn kwaliteit en innovatieve karakter.

De kunstzinnige carrière van Johan Barthold

In zijn werken concentreerde Jongkind zich vaak op het landschap en de stedelijke omgeving. Zijn schilderijen van het platteland en de rivieren zijn vooral bekend en worden gekenmerkt door hun heldere kleuren, losse penseelstreken en atmosferische effecten. Zijn stedelijke landschappen tonen vaak levendige straatscènes en bevatten details die een uniek beeld geven van het leven in de 19e-eeuwse steden.

De stijl van Jongkind wordt gekenmerkt door zijn nauwkeurige observatie van de natuur en zijn vermogen om licht en sfeer vast te leggen. Zijn werk toont vaak het effect van atmosferische omstandigheden op de natuur en zijn aandacht voor detail en subtiele kleuren maken zijn werk zeer gewild onder kunstliefhebbers.

Een van de opmerkelijkste kenmerken van Jongkinds werk is zijn vermogen om licht en atmosfeer vast te leggen. Hij was meester in het creëren van subtiele overgangen tussen licht en schaduw en het vastleggen van de sfeer van een specifieke locatie op een bepaald moment van de dag.

Grote invloed op de kunstwereld

Jongkind's invloed op de Franse schilderkunst kan niet worden onderschat. Hij was een belangrijke inspiratiebron voor de latere impressionisten. Jongkind heeft talloze kunstenaars geïnspireerd om op een nieuwe manier naar de wereld om hen heen te kijken. Zijn werk werd ook op grote schaal gewaardeerd in Frankrijk, waar hij deel uitmaakte van de Parijse avant-garde kunstscene en in contact kwam met andere toonaangevende kunstenaars van zijn tijd.

De werken van Jongkind waren niet onmiddellijk succesvol, maar hij werd later erkend als een belangrijke voorloper van het impressionisme. Zijn werk had een grote invloed op de impressionistische schilders die na hem kwamen, waaronder Monet, Renoir en Pissarro.

De bekendste schilderwerken van Jongkind

Jongkind heeft vele landschappen en zeegezichten geschilderd tijdens zijn carrière, waaronder een aantal bekende werken. Een van zijn meest bekende werken is "De Pont Neuf", een schilderij van een brug in Parijs die over de Seine loopt. Het werk toont Jongkinds aandacht voor atmosferische omstandigheden en zijn vermogen om licht en kleur te vangen. Een ander bekend werk van Jongkind is "Haven van Étretat", een schilderij van de kustlijn van Normandië. Het werk toont zijn vermogen om de kracht en beweging van de zee vast te leggen.

In Nederland is er nog steeds veel belangstelling voor Jongkinds werk en er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd om zijn werk te tonen aan het publiek. Zo was er in 2019, ter gelegenheid van zijn tweehonderdste geboortedag, een grote tentoonstelling van zijn werk te zien in het Dordrechts Museum.

Jongkinds nalatenschap

Johan Barthold Jongkind overleed op 9 februari 1891 in de Franse stad La Côte-Saint-André. Zijn nalatenschap leeft voort in zijn schilderijen. Zijn werk wordt nog steeds gewaardeerd en zijn invloed is te zien in de werken van vele kunstenaars die na hem kwamen. Johan Barthold was een van de opmerkelijkste Nederlandse schilders van de 19e eeuw en een belangrijke voorloper van het impressionisme. 

Na zijn dood werd Jongkind geëerd met verschillende tentoonstellingen en retrospectieven van zijn werk. Zijn schilderijen zijn te vinden in musea over de hele wereld, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam, het Musée d'Orsay in Parijs en het Museum of Fine Arts in Boston. 

Johan Barthold Jongkind was een buitengewoon getalenteerde kunstenaar die een blijvende invloed heeft gehad op de kunstwereld. Zijn werk blijft ons nog steeds inspireren en fascineren en zal dat nog vele generaties doen.

Jongkind en Westeneng Fine Art

Wij zijn trots dat het prachtige werk van deze kunstenaar te verkrijgen is bij Westeneng Fine Art. Bent u geïnteresseerd in één van de kunstwerken van Jongkind? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen. We zullen dan zo snel mogelijk bij u terugkomen. Heeft u verder nog vragen? Twijfel ook dan niet om contact met ons op te nemen, we geven u graag advies.