Jan Bogaerts

Jan Bogaerts (1878-1962) staat bekend om zijn natuurgetrouwe en realistische stijl. Zijn stillevens laten de schoonheid van alledaagse voorwerpen zien. Door huiselijke taferelen uit zijn tijd te vereeuwigen, wordt u door zijn schilderen meegenomen naar de 20e eeuw. Bij Westeneng Fine Art bieden wij u met trots de realistische stillevens van Jan Bogaerts aan.

Glazen fles op dienblad


Glazen fles op dienblad

Stilleven met granaatappels


Stilleven met granaatappels

Stilleven met lantaarn en walnoten


Stilleven met lantaarn en walnoten

Het leven van Jan Bogaerts

Johannes Jacobus Maria ‘Jan’ Bogaerts kwam in 1878 in Den Bosch ter wereld. Bogaerts volgde zijn opleiding aan de Bossche Koninklijke School. Tijdens zijn opleiding kwam hij te werken in het atelier van Antoon van Welie. Hier werd hij sterk beïnvloed door de symbolistische stijl van Van Welie. Zijn opleiding vervolgde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. 

Na zijn huwelijk vestigde Bogaerts zich in Zuid-Limburg. In Limburg schilderde hij diverse landschappen in de omgeving. Zijn leven lang bleef hij trouw aan een zo natuurgetrouwe weergave van de voorwerpen die hij schilderde. In 1962 overleed hij in Wassenaar. 

Realistische stillevens

In zijn stillevens vereeuwigt Bogaerts het eenvoudige. Hij schilderde voornamelijk alledaagse voorwerpen uit de omgeving. Onder andere vazen, kannen en kruiken zijn vereeuwigd in zijn schilderijen. De voorwerpen van zijn stillevens bevinden zich vaak op een tafel, met op de achtergrond een muur. Een opvallend detail in veel van zijn stillevens zijn de voorwerpen op de muur. Zo ziet u vaak een schilderij of medaillon op de achtergrond. 

De techniek van Bogaerts

De werken van Jan Bogaerts zijn vaak dromerig en verstild. Hij schilderde voornamelijk stillevens van bloemen of voorwerpen uit het interieur. Maar ook landschappen en kastelen bracht hij tot leven op het doek. 

In zijn werk ligt de focus meer op de spiegeling en minder op de schaduw. Als u goed naar zijn werken kijkt, valt zijn fijnzinnige manier van werken op. Als fijnschilder maakte hij relatief kleine werken, die een gevoel van het kleine en genoeglijke weergeven. Bogaerts besteedde veel aandacht aan de stofuitdrukking. Door deze realistische en dromerige weergave, wordt Bogaerts wel gezien als een voorloper van het hyperrealisme. 

Bogaerts bij Westeneng Fine Art

Bent u geïnteresseerd in het werk van Jan Bogaerts? Bij Westeneng Fine Art vindt u meerdere werken van Jan Bogaerts in de collectie. In onze collectie vindt u alleen zijn stillevens. Bent u geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook bent u van maandag t/m zaterdag van harte welkom om ons op afspraak te bezoeken.