Jan Altink

Jan Altink (1885-1971) staat bekend als één van de oprichters van de Groninger kunstkring De Ploeg. Kenmerkend zijn zijn expressionistische landschappen. Altink heeft heel zijn leven geschilderd, met als hoogtepunt de twintiger jaren waarin hij sterk werd beïnvloed door het Duitse expressionisme. Bij Westeneng Fine Art bieden wij u met trots de kleurrijke werken van Altink aan. 

Boer in hooiland


Boer in hooiland

Landschap in Groningen


Landschap in Groningen

Het leven van Jan Altink

Jan Altink werd in 1885 geboren in een veehoudersgezin. Tot 1907 volgde hij een avondcursus aan de Academie Minerva. Gedurende deze opleiding won hij veel prijzen en medailles voor zijn werk. Hij behaalde zijn Akte M.O. - Tekenen, waarna hij in zijn levensonderhoud voorzag met lesgeven. In zijn oeuvre vindt u ook portretten, maar kenmerkend zijn wel zijn landschappen van het Groninger land. 

Oprichting van De Ploeg

In 1918 richtte hij samen met Jan Wiegers, Johan Dijkstra en George Martens de kunstkring De Ploeg op. Altink, Wiegers, Dijkstra en Martens begonnen De Ploeg om het kneuterige en matte kunstklimaat in Groningen te ontginnen. Hier komt ook de naam De Ploeg vandaan, de naam die Altink bedacht. Hun centrale ontmoetingsplek was de boerderij Blauwborgje aan het Reitdiep. 

De techniek van Altink

De schilderijen van Altink zijn bijna altijd olieverf op doek, al dan niet gecombineerd met wasverf of krijt. Soms gebruikte hij ook speciale doeken. Altink experimenteerde graag met verschillende soorten technieken door elkaar heen. 

Altink schilderde vaak buiten, waarbij hij rond 1922 felle kleuren ging gebruiken. Denk hierbij aan geel en blauw tot paars. Dit was een duidelijke breuk met het post-impressionisme en een overgang naar het expressionisme. In deze tijd werd hij beïnvloed door het Duitse expressionisme, waaronder de beweging Die Brücke. Vanaf het einde van de twintiger jaren werd het kleurgebruik weer gematigder. 

Altink bij Westeneng Fine Art

Wie kennis wil nemen van het werk van De Ploeg, moet naar hun thuisbasis gaan: het opvallende Groninger Museum in de prachtige stad Groningen. Wilt u in het bezit komen van werk van Jan Altink? Dan bent u bij Westeneng Fine Art aan het goede adres. Wij hebben meestal meerdere werken van Jan Altink in onze collectie, met de nadruk op zijn beste periode. Bent u geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op met Westeneng Fine Art.