Reimond Kimpe

Reimond Kimpe was een Belgische kunstenaar die het Zeeuwse leven vastlegde in zijn expressionistische werken. Zijn prominente portretten zijn hoekig, indringend en karakteristiek. Vaak wordt het Zeeuwse landschap en de Zeeuwse bevolking afgebeeld. Bij Westeneng Fine Art bieden we u met trots het werk van deze getalenteerde autodidact aan.

Haven van Vlissingen


Haven van Vlissingen

De molen


De molen

Stoere mannenkop


Stoere mannenkop

Westkapelse boer


Westkapelse boer

Het leven van Reimond Kimpe

Reimond Jozef Pieter Kimpe werd geboren in 1885 in het Belgische Gent. Ondanks zijn bouwkundige opleiding tot ingenieur, hield Kimpe zich al jong bezig met literatuur. Hij verbleef vaak in Sint-Martens Latem, het kunstenaarsdorp waar het Vlaamse expressionisme ontstond. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Kimpe als activist betrokken bij de beweging die streefde naar een ‘Groot-Nederland’. Vanwege zijn lidmaatschap van de Raad van Vlaanderen werd hij ter dood veroordeeld. Na de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij dan ook naar Nederland, waar hij het grootste deel van zijn leven in Middelburg woonde. 

Verschillende stijlen door de jaren heen

Vanaf de jaren ‘20 begon hij met schilderen. Hij begon heel abstract als gevolg van zijn bezoeken aan Parijs. In de jaren ‘30 veranderde zijn werk naar landschappen en portretten van het Zeeuwse leven. Deze landschappen en portretten zijn in een meer expressionistische stijl gemaakt. Op deze portretten worden vaak Zeeuwse landschappen, Zeeuwse mensen en de Zeeuwse klederdracht afgebeeld. Als derde en laatste fase in zijn loopbaan als kunstschilder kan de periode van 1950 genoemd worden. In deze periode werden zijn lijnen strakker en verdwijnt de werkelijkheid verder naar de achtergrond. 

De techniek van Kimpe

Reimond Kimpe was een getalenteerd kunstenaar die zonder opleiding een hoog niveau heeft bereikt. De schilderijen uit zijn meest typerende periode, de jaren ‘30, leggen een sterke nadruk op de expressie. Kimpe maakte sterk gebruik van symboliek en kleur, waarbij hij de voorwerpen prominent in beeld bracht. Bij zijn schilderijen maakte hij alleen gebruik van olieverf. Met krachtige penseelstreken bracht hij de verf aan op het doek. 

Reimond Kimpe bij Westeneng Fine Art

Bent u geïnteresseerd in het werk van Kimpe? Bij Westeneng Fine Art vindt u meestal meerdere werken van Reimond Kimpe in de collectie. In onze collectie hebben we voornamelijk werken uit zijn bekendste periode, namelijk de jaren ‘30. Neem gerust contact met ons op of kom op afspraak bij ons langs.