Jaap Egmond

Jaap Egmond (1913-1997) was een constructivistische kunstenaar die werkte met onder andere staal en papier. In zijn werk staat het spel van licht en schaduw centraal. Egmond dacht van tevoren alles nauwgezet uit aan de hand van wiskundige formules en berekeningen. Bij Westeneng Fine Art bieden wij u met trots de constructivistische werken van Jaap Egmond aan.

Geen titel


Geen titel

Het leven van Jaap Egmond

Jacob Johannes (Jaap) Egmond werd in 1913 geboren in New York. Door de dreiging van de Eerste Wereldoorlog besloot het gezin terug te verhuizen naar Amsterdam. Hier volgde hij de opleiding voor tekenleraren. Deze opleiding volgde hij in een zijgebouw van het Rijksmuseum. Na zijn opleiding was Egmond actief als tekendocent op diverse scholen in de hoofdstad. 

Kort na de Tweede Wereldoorlog raakte Egmond in de ban van het modernisme. Zo ontdekte hij het werk van de Cobragroep, De Stijl en het Nieuwe Bouwen van Le Corbusier. In de jaren ‘60 ging Jaap Egmond echter de kant van het constructivisme op. In zijn atelier in Amstelveen creëerde hij ruim 25 jaar verschillende werken. In 1997 overleed hij aldaar. 

De techniek van Jaap Egmond

Egmond was een echte constructivist. Het werk van Egmond wordt vaak verward met het werk van de Nederlandse Nul-beweging, en dan in het bijzonder met het werk van Jan Schoonhoven. Hoewel Egmond vaak wordt vergeleken met Jan Schoonhoven, gingen ze toch anders te werk. Zo ging Schoonhoven meer intuïtief te werk, terwijl Egmond vooral aan de hand van wiskundige wetten en berekeningen werkte.

Rond de jaren ‘70 is Egmond overgegaan op papier-maché. De focus lag vooral op de lichtinval en de ligging van verschillende vlakken. Door verschillende gelijkvormige vlakken te rangschikken, ontstond er een spel van licht en schaduw. Egmond ging met zo min mogelijk terug naar de basis, naar de meest zuivere vorm. 

Duidelijke instructies

Bij sommige werken van Jaap Egmond is het erg belangrijk dat ze op een bepaalde manier worden opgehangen. Zo heeft hij een werk gemaakt waarbij twee schilderijen naast elkaar gehangen moeten worden op een specifieke afstand. Alleen dan klopt het werk en kan de toeschouwer het werk waarderen zoals het is bedoeld. Vaak schreef Egmond op de achtergrond van het werk zijn eigen aantekeningen. Hier vindt u soms ook advies over het ophangen van het werk. 

Egmond bij Westeneng Fine Art

Bent u geïnteresseerd in het werk van Jaap Egmond? Bij Westeneng Fine Art vindt u meerdere werken van Jaap Egmond in de collectie. Bent u geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook bent u van maandag t/m zaterdag van harte welkom om ons op afspraak te bezoeken.