Johannes Christiaan Karel Klinkenberg

De Waals Eilandsgracht in Amsterdam


De Waals Eilandsgracht in Amsterdam

Stadsgezicht Leeuwarden


Stadsgezicht Leeuwarden

Gezicht op Zwolle


Gezicht op Zwolle

Grote Kerk in Veere


Grote Kerk in Veere

Gezicht op de Leuvehaven, Rotterdam


Gezicht op de Leuvehaven, Rotterdam

Klinkenberg, meester van het zonnige stadsgezicht

Zo mag Johannes Christiaan Karel Klinkenberg (1852-1924) zeker getypeerd worden. Geboren  en getogen in Den Haag was dit ook de plaats waar hij les kreeg aan de Tekenacademie en hij zijn eerste schilderijen maakte. Hierbij trok hij vaak op met zijn tijdgenoot Louis Apol, waaruit een levenslange vriendschap voortkwam.

Karel Klinkenberg werd al op jonge leeftijd een bekende kunstenaar; op 23-jarige leeftijd ontving hij reeds de gouden medaille voor het schilderij  “Het beleg van Leiden”. Zijn ster rees snel, wat bleek uit de vele medailles en onderscheidingen die hij kreeg in binnen- en buitenland. Ook de verkoop op jonge leeftijd aan de Vereeniging van Voorstanders der Kunst in Rotterdam van “De Korte Vijverberg te ‘s-Gravenhage” voor een bedrag van 1.200 gulden droeg hieraan bij. Klinkenberg heeft het grootste deel van zijn leven in Den Haag gewoond, met een korte onderbreking; ruim vijf jaar was Amsterdam zijn woonplaats.

 

 

Techniek

Tijdens zijn opleiding aan de Haagse Tekenacademie kreeg hij les van Louis Meyer en Christoffel Bisschop. Aandacht ging vooral uit naar contrasten tussen licht en donker, bij voorkeur geplaatst in een historisch perspectief. Bekende historische plekken en gebouwen  gaf hij een eigen gekozen plaats om tot een perfecte vlakverdeling en evenwichtige compositie te komen. De combinatie van een zonnig karakter en de spiegeling van het water gaven een uitgebalanceerd geheel aan zijn stadsgezichten. Overduidelijk blijkt hieruit de voorkeur van Klinkenberg voor de historieschildering,  waarbij hij zowel in aquarel als olieverf schilderde. Het overgrote deel van zijn werken betreffen Nederlandse steden, met de nadruk op Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Door deze topografische herkenbaarheid was en is Klinkenberg een geliefde kunstenaar.

.

 

Werken te koop

Klinkenberg was al tijdens zijn leven veel gevraagd, zoals blijkt uit de vele tentoonstellingen en de hoge opbrengsten voor zijn werken aan het einde van de 19e eeuw van maar liefst 2.500 gulden. Bent u geïnteresseerd in werk van Klinkenberg, neem dan vrijblijvend contact op met Westeneng Fine Art. Wij hebben enkele prachtige stadsgezichten van hem in onze collectie.