Piet Sebens

Kom en blauwe prop


Kom en blauwe prop

Zweedse broodjes


Zweedse broodjes

Strandgade 30


Strandgade 30

Piet Sebens, intens mooi

Als Noordelijke realist is Piet Sebens (1961) trouw gebleven aan de prachtige stad Groningen; hij is hier geboren en getogen, woont en werkt er. Sebens geniet vooral bekendheid  als schilder van stillevens; vaak alledaagse dingen, zoals kommen, waarover hij zich enorm kan verwonderen. Maar zijn oeuvre is uitgebreider; Piet Sebens schildert ook portretten en landschappen, vaak in een meer vlugge en luchtige toets.  Hij laat zich beïnvloeden door bekende 20e-eeuwse kunstenaars zoals Dick Ket en Vilhem Hammerhøi. Sebens  is een echte hedendaagse realist, die zijn opleiding heeft genoten aan de Academie Minerva in Groningen. Als docent is hij verbonden aan de Klassieke Academie in Groningen.

Sebens is een kunstenaar die met uiterste perfectie zijn werken tot stand brengt. Vanuit bewondering voor de voorwerpen wil hij alle aandacht daarop laten vestigen. Als echte fijnschilder speelt hij subtiel met een beperkt aantal kleuren, waarbij hij zijn fijne penselen gebruikt om te spelen met diverse tinten. De combinatie van licht en schaduw, de subtiele kleurnuances en aandacht voor detail, maken de schilderijen van Sebens als hoogtepunten binnen het Hedendaags Realisme en een lust voor het oog.  

 

Techniek

Compositie en vlakverdeling zijn voor Sebens twee zeer belangrijke zaken. Eerst worden voor zijn stillevens de alledaagse voorwerpen met veel zorg uitgekozen. Er wordt niets aan toeval overgelaten; de objecten moeten mooi zijn en spanning opbouwen. Daarna worden deze voorwerpen, met aandacht voor de onderlinge kleuren, heel zorgvuldig gerangschikt. Pas als deze compositie geheel in balans is met elkaar, waar dagen en soms weken over heen kunnen gaan, kan de uitwerking beginnen. Op een vaak klein masonite-paneel maakt Sebens een potloodtekening. Daarna volgt het schilderen met acrylverf in meerdere dunne lagen, met als laatste fase de afwerking. Dit hele proces beslaat vaak een periode van meerdere maanden, maar het eindproduct mag er zijn: een prachtig uitgebalanceerd werk met een bijzondere zeggingskracht. De stofuitdrukking en de onderlinge verhoudingen zijn fenomenaal. En als toegift en slotstuk op de achterzijde van het paneeltje een omschrijving van het werk met een hangadvies.

 

Werken te koop

Bent u geïnteresseerd in werk van Piet Sebens, neem dan vrijblijvend contact op met Westeneng Fine Art. Speciale aandacht vragen wij voor het prachtige werk “Strandgade 30”, waar heel duidelijk zijn liefde voor Vilhem Hammerhøi spreekt.